Denizli’nin tescilli Kale biberi Fransa yolcusu

Türkiye’nin her bölgesinde eşi benzeri olmayan ürünlerden biri olan Denizli’nin tescilli Kale biberi Fransa’dan ilgi gördü.

Denizli’nin Kale bölgesinde 1.200 dekar alanda yıllık ortalama 2.500 ton üretim gerçekleşmektedir. coğrafi işaret belgesi ile Biber, ürünün kendine has yapısı ve aroması nedeniyle tercih edilmektedir.
DİĞER BİBERLERDEN FARKLI YAPISI VE AROMASI
Kale biberi, ürünün kendine has yapısı ve aroması ile dikkat çekiyor. Bölgede 1.200 dönümlük alanda yıllık ortalama 2.500 ton Kale biberi hasadı yapılmaktadır.
Yöre halkı tarafından toplanıp evlerin veya restoranların balkonlarına asılan biber, kuru kış yemeği, sos, salça, pul biber, toz biber, tarhun için biber olarak tüketilir.
Denizli-Muğla karayolu üzerinde işletmelere satış için asılan, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken biberler, talep üzerine yurdun çeşitli bölgelerine de kargo ile ulaştırılıyor.
İŞLETMELER BU YILIN SONUÇLARINDAN MEMNUN
Bu yıl hasattan memnun kalan biber yetiştiricileri, yurt dışına, bazı firmaların biberleri iplere yerleştirme sürecinde işçi çalıştırdığı bir bölgeye ürün göndermeye başladı.
Fransa’nın yolcusu Denizli’nin kaydedilen Kale biberi ViDEO
FRANSA’DA 80 TON BİBER
Demirciler bölgesinden 10 adet biber, aracı firma aracılığıyla 80 ton işlenmiş Kale biberini Fransa’ya gönderdi.
Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygın, 2008 yılında coğrafi işaret alan biberlere yakın çevrenin yanı sıra yurdun çeşitli bölgelerinden de talep olduğunu belirtti.
Bölgede yetiştirilen biberlerin coğrafi ve iklimsel koşullara göre farklılık gösterdiğini söyleyen Saygın, şunları kaydetti: “Kalitesi ve aroması ile kendini kanıtlamış biberimiz artık yurt dışından da ilgi görmeye başladı.” dedi.
“BİBERİMİZ ŞİMDİ İHRACATI OLDU”
Biberci mahallelerinden Demirciler’in muhtarı Süleyman Karauzun, “Kale biberimize Fransa’dan talep geldi. Organik biber olarak mahallemizdeki 10 üretici ile sözleşme yapmışlar, ürün bitene kadar alacaklar. Hedefimiz önümüzdeki yıl sözleşmeleri artırmak. Sadece bu yıl. , kuraklık “Bizi de etkiledi. Mahallemize acilen bir göl yapılması gerekiyor. Göl yapılırsa üretimi artırabiliriz.” dedi.
“BİBERİMİZİN PAZARLAMASINDA SORUN YOK”
Biber üreticisi canzcan Karauzun da topladıkları biberlerin pazarlamasında sorun yaşamadıklarını belirtti.
Bu yıl çok talep aldıklarını anlatan Karauzun, şunları kaydetti: “Biber pazarımız bu yıl önceki yıllara göre biraz farklı. Biberler yurt dışına da sevk edilip ihraç ediliyor.” dedi.
“ÜRETİMDE CUMA SULAMASI ARTTI”
Yaşar Yılancı, yöresindeki en önemli gelir kaynaklarından birinin biber olduğuna dikkati çekerek, “Kale biberinin verimi damla sulama ile artmaya başladı. Bu yıl ürün kalitesi daha iyi. Bölgemizin biberleri kalın eti nedeniyle tüketicinin biber tercihinde ilk sırada yer alıyor. Göndermeye başladık. tüketilen biber “İç piyasada ve yurt dışında. Üreticiler olarak ürettiğimiz biberleri dünyaya satmak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz.” deyimini kullandı.